Απαράδεκτη ρύθμιση για τα υπηρεσιακά συμβούλια εκπαίδευσης της Γερμανίας

Απαράδεκτη ρύθμιση για τα υπηρεσιακά συμβούλια εκπαίδευσης της Γερμανίας

Αρ. Πρωτ. 15735/04.05.2011

Προς Υπουργό:

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Σε μια απαράδεκτη και αναξιοκρατική ρύθμιση, που καταστρατηγεί το Σύνταγμα, προχωρά το Υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα, στο Σχέδιο Νόμου «Θεσμικό πλαίσιο των πρότυπων πειραματικών σχολείων - Ίδρυση ινστιτούτου εκπαιδευτικής πολιτικής, οργάνωση του ινστιτούτου τεχνολογίας υπολογιστών και εκδόσεων ‘'ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ'' και λοιπές διατάξεις», υπάρχει σχετική ρύθμιση, την οποία προωθεί αιφνιδιαστικά χωρίς προηγούμενη διαβούλευση το αρμόδιο Υπουργείο και αφορά στα ειδικά υπηρεσιακά συμβούλια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Συγκεκριμένα, το υπηρεσιακό συμβούλιο, που προτείνει το αρμόδιο Υπουργείο, ακυρώνει τους εκλεγμένους αιρετούς εκπροσώπους στα ειδικά υπηρεσιακά συμβούλια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν σύμφωνα με το Ν. 2817/2000. Τα υπάρχοντα υπηρεσιακά συμβούλια συγκροτήθηκαν με απόφαση της Υπουργού Παιδείας και ορίζεται η διετής θητεία των αιρετών έως την 5/07/2012.  Η προτεινόμενη παράγραφος όμως, αμφισβητεί και καταστρατηγεί τους δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους των εκπαιδευτικών και αποτελεί ευθεία παραβίαση του ισχύοντος συνταγματικού πλαισίου. Με αυτή τη ρύθμιση, το αρμόδιο Υπουργείο ακυρώνει τις αξίες της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης και στην ουσία καταργεί τους ήδη εκλεγμένους με θητεία υπηρετούντες αιρετούς στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να αποσύρει την απαράδεκτη και αντισυνταγματική ρύθμιση, που ακυρώνει τους δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους των εκπαιδευτικών στη Γερμανία;

 Απάντηση Υπουργείου